Bagi yang tak pandai nak memasak macam aku ni. Simple
dish macam ni memang layak untuk anda. Percayalah. Sbelah mata pun korang boleh
buat ok! Hehe…
Sesuai jugak bagi mereka yang tak nak pahala
kurang. Yelah beli murtabak kat luar tu… nama je murtabak daging, murtabak
ayam. Padehal isinye cuma bawang. So.. masa tu kita akan menyumpah seranah
bagai. Jadi baiklah bikin murtabak sendiri. Lagi puas hati. Suka hati korang je
lah nak taruk apa kat murtabak korang tu. Ayam sekor, daging sekor. Semua tak
ada hal. Hahaha..
Peniaga sekarang ni memang
sekadar nak carik untung. Tak ade ke peniaga yang nak berniaga sambil beramal
jariah? Susah nak carik wp hakikatnya ada. Selalunya peniaga yang mengamalkan
konsep macam ni…kebanyakan mereka akan bertahan lama.
Dekat puchong misalnya.
Ada satu gerai kelantan ni. Kitaorang panggi nasi bawah pokok je. Ada jual nasi
lemak, mee,mehoo,nasi berlauk,nasi kerabu… dan pelbagai jenis kuih. Betul2
depan tadika kemas
kat puchong indah dan balai raya. Dah lama kot makcik tu
meniaga. Kalau beli makanan tempat dia… nah kau nasik selambak dia kasi. Pakej
kenyang tok makan tengah hari sekali. Gerai dia… tak payah cakaplah… memang
laku. Setiap pagi ramai je org kerumun sampai jalan kat situ jam..!
Ok..ape aku membebel ni
kan? Haha…. Ok jom kita tengok resipe murtabak megi ni.
Bahan2
Megi sebungkus
Telur 4 biji
Bawang besar ( kaler
kuning )
Bawang putih
Garam secukup rasa
Cili api
Daun sup
Isi ayam ( ikutlah nak
banyak mana )
Bebola ikan ( pastik kaler
biru. Nak letak boleh… xnak letak pun boleh )
Cara
masak.
Rebus megi tanpa
perencahnya.
Sambil tu.
Tumis isi ayam,bawang
besar,bawang putih dan cili. Taruk garam sikit.
Dalam bekas lain.
Kacau telur kasi kembang
sikit. ( kacau ngan sudu je ) masukkanlah bahan tumis tadi, daun sup, perencah
megi dan last skali taruk megi tu. Gaul kasi rata semua bahan ok.
Lepas tu.. panaskan sikit
minyak then tuang semua bahan dalam pemanggang ajaib. So..agak-agak dah masak
sikit. Terbalikkanlah pemanggang tu. Aku masak lebih kurang 15 minit dengan api
yang sederhana.
Lepas tu..siap utk di
hidang. Makan time panas. Letak pulak sos and mayonis. Uiiiyoo.. laki panggil
masuk bilik pun kau tak pandang dah! EK?
Masukkan begini
Selepas di balikkan
Siap!!!!
Aku letak gambar kecik sb nak mengurangkan rasa
terliur.
1 comment:
Boleh buat juga ya dlm pemanggang ajaib ni? nak trylah hehe..
Post a Comment